Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Πώς μπορεί το παιδί μου να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύει;



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com


Αγαπητοί γονείς,



παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές οδηγίες από το site της αστυνομίας για να έχουν τα παιδιά μας ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.Όπως θα δείτε και παρακάτω εκτός από τις οδηγίες που μας δίνει η αστυνομία αυτό που αναφέρει ξανά και ξανά είναι να έχουμε επαφή με τα παιδιά μας και να μην είμαστε δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι.Ελάτε κοντά στα παιδιά,συζητήστε μαζί τους,ασχοληθείτε με τα παιδιά σας και ακόμα και αν υπάρξει πρόβλημα σίγουρα θα το μάθετε όταν είναι ακόμα στην αρχή και μαζί και οι δύο θα βρείτε την λύση.Μην θεωρείτε παλαιομοδίτικο να είσαστε μια παραδοσιακή οικογένεια που μιλάει και ασχολείται με τα παιδιά της,που δεν την ενδιαφέρει μόνο το γνωστικό επίπεδο του παιδιού της αλλά και το ψυχικό.Οι κίνδυνοι δυστυχώς είναι πάρα πολλοί και καθημερινά αυξάνουν και για αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας γιατί μόνο εμάς μπορούν να εμπιστευτούν γιατί μόνο εμείς θέλουμε το καλό τους.Γονείς και παιδιά σαν μια γροθιά μπορούν να αντιμετωπίσουν όλους τους κινδύνους είτε αυτό είναι ο σχολικός εκφοβισμός,ο διαδικτυακός εκφοβισμός,τα ναρκωτικά και τόσοι άλλοι κίνδυνοι.
"
  •  Να μη δίνει σε κανέναν, ακόμα και στον καλύτερό του φίλο, τον κωδικό πρόσβασής του στο Διαδίκτυο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς του.
  •  Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα.
  •  Να μην απαντά σε ηλεκτρονικά μηνύματα που το κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάζει να το αναφέρει στους γονείς του ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεται.
  •  Αν αισθανθεί άβολα την ώρα που συνομιλεί μέσω chatroom, να διακόψει αμέσως τη συνομιλία.
  •  Να αποφεύγει να στέλνει τη φωτογραφία του και άλλα προσωπικά του στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα.
  •  Να σκεφθεί πολύ καλά ενδεχόμενη συνάντηση με διαδικτυακό φίλο και να ζητήσει την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.
  •  Σε περίπτωση που αποφασίσει να συναντηθεί με το «διαδικτυακό του φίλο», να ενημερώσει οπωσδήποτε τους γονείς του ή κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και να φροντίσει ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.
  •  Να αναπτύξει κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζει στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεται αμέσως ό,τι δει σε αυτό.
  •  Να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων, ούτως ώστε το παιδί να συζητά με τους γονείς του και να τους αναφέρει οτιδήποτε βλέπει και ζει όταν σερφάρει στο internet . Είναι επίσης απαραίτητο οι ίδιοι οι γονείς να αποκτήσετε βασικές γνώσεις για το διαδίκτυο και να ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη κατά την πλοήγησή του στον κόσμο του διαδικτύου. Επίσης, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά σας και η αφιέρωση χρόνου σε αυτά είναι πολύ σημαντική.
Ειδικότερα:
  •  Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
  •  Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
  •  Να τοποθετήσετε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ. σαλόνι) και όχι σε υπνοδωμάτια.
  •  Να κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.
  •  Να συζητήσετε με τα παιδιά σας:
  •  Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα chatrooms .
  •  Για θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
  •  Να συμβουλέψετε τα παιδιά σας:
  •  Να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα.
  •  Να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Να τους εξηγήσετε ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα.
  •  Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
  •  Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
  •  Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
  •  Να συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση. Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
  •  Να χρησιμοποιείτε προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή.
  •  Να ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό ( cds κλπ.) που κατέχουν τα παιδιά σας.
  •  Να απευθύνεστε στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλών, καθώς και για την καταγγελία ύποπτων περιστατικών."
πηγή:http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3681&Itemid=128&lang=

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η Προεδρος                                    Η Γραμματέας

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com



Αγαπητοί γονείς,
Αύριο το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά,αυτό ισχύει και για το ολοήμερο.Τα παιδιά θα πάνε όσα θέλουν ντυμένα με αποκριατικά και θα παραμείνουν στις αίθουσες μέχρι τις 11.30.Απαγορεύονται ο χαρτοπόλεμος,τα σπρέι και τα αιχμηρά αντικείμενα και τα όπλα.Μετά το διάλειμμα των 11.30 θα παρευρεθούν στο αποκριάτικο πάρτυ που θα κάνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με χορό και τραγούδι.Στα παιδιά θα μοιραστούν σφολιατοειδή από τον Σύλλογο και χυμοί, μια προσφορά των SUPER MARKET ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ. Η γιορτούλα θα τελειώσει στις 14.00 όπως και το ωράριο του σχολείου.Τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο καλό είναι να έχουν μαζί τους μια αλλαξιά ρούχα για να βγάλουν τις στολές τους.

Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες του Συλλόγου.


Σας ευχόμαστε να έχετε ένα όμορφο τριήμερο,με προσοχή να πετάξουμε το χαρταετό, να γιορτάσουμε την τελευταία αποκριά και με το καλό να μπούμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή.




Καλές Απόκριες

Για το ΔΣ 

Η Πρόεδρος                         Η Γραμματέας

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ-ΣΚΑΚΙ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com


Αγαπητοί γονείς,

κάθε Σάββατο στο σχολείο μας πραγματοποιούνται δραστηρίοτητες για τα παιδιά μας.Οι δραστηριότητες αυτές είναι το Σκάκι,οι Παραδοσιακοί Χοροί της Πατρίδας μας και TAE KBO NTO.Μέσα από το blog μας θα προσπαθήσουμε να σας τις παρουσιάσουμε και να σας πούμε λίγα λόγια για αυτές.

Ξεκινώντας θα δούμε το Σκάκι. Ένα άθλημα (γιατί όσο απίστευτο και να φαίνεται είναι ένα άθλημα του μυαλού) που στο σχολείο μας διεξάγεται κάθε Σάββατο σε δύο τμήματα, το μέν πρώτο για τις τάξεις Α,Β,Γ από τις 9.00 έως τις 10.00 και για τις τάξεις Δ,Ε,ΣΤ από τις 10.00 έως τις 11.00.Το Σκάκι κάνει πολύ καλό στα παιδιά ειδικά στις ηλικίες 6-12, τους βοηθάει να οργανώσουν το μυαλό τους έτσι ώστε να οργανώνουν τον χρόνο τους ,την σκέψη τους αλλά και τις κινήσεις τους.Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά αλλά και στα γλωσσικά μαθήματα από τα παιδιά που δεν ασχολούνται.Πολλές χώρες τόσο της Ευρώπης αλλά και της Ασίας έχουν εντάξει το μάθημα του σκακιού στις διδακτικές ώρες.

Ας δούμε όμως ποιά είναι τα οφέλη του σκακιού:
"Παρ όλο που φαινομενικά το να παίζεις σκάκι τα οφέλη είναι διάφορα, στην πραγματικότητα είναι το εξής ένα.Αυξάνεις και ενεργοποιείς τους δενδρίτες. Όλα τα υπόλοιπα οφέλη προκύπτουν από αυτό. Δεν είναι τυχαίο που το σκάκι είναι γνωστό ως το παιχνίδι των βασιλιάδων, των μεγάλων στρατηγών, των παπών και γενικά των ανώτερων – θεωρητικά τουλάχιστον- ανθρώπων. Το σκάκι πάντα προσέλκυε τα μεγάλα μυαλά και κυρίως τους βασιλιάδες.
Ίσως γιατί οι βασιλιάδες και αυτοκράτορες που έλεγχαν μεγάλες αυτοκρατορίες και στρατούς είδαν μέσα στο σκάκι την δυνατότητα να ακονίζουν το μυαλό τους στη στρατηγική, στο σχεδιασμό και την πρόβλεψη, πράγματα που χρειάζονται για να διοικήσεις μια αυτοκρατορία και ένα βασίλειο. Όσο η επιστήμη προχωρά, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για τον εγκέφαλο και βρίσκουμε νέα οφέλη του να παίζεις σκάκι σε αυτόν. Πόσο καλό κάνει στην σκέψη ενός ανθρώπου το να παίζει σκάκι; Ας διαβάσουμε παρακάτω τι λένε οι επιστήμονες για τα οφέλη του. Αλλά μην ξεχνάς πως σκάκι παίζεις για να αποκομίσεις τα εν λόγω οφέλη και όχι για να ικανοποιήσεις το ασήμαντο εγώ σου … ξέρεις του στυλ “εγώ κάνω αυτό και εγώ (το εγώ) μπλα-μπλα”.
Επιπλέον το σκάκι πέρα από τα οφέλη στο εγκέφαλο που προσφέρει έχει και ένα τεράστιο μειονέκτημα, όλοι αγωνίζονται και πεθαίνουν για να σωθεί ο βασιλιάς και η βασίλισσα !!! Δεν θεωρώ πως χρειάζεται να επεκταθώ επ’ αυτού ! Όμως ας επικεντρωθούμε στα θετικά του.
> Αναπτύσσει δενδρίτες στους νευρώνες του εγκεφάλου: Αυτό είναι σημαντικότατο και ο κύρια βασικός λόγος όλων των υπολοίπων ωφελειών. Οι δενδρίτες είναι μικρές διακλαδιζόμενες προεξοχές που βρίσκονται στην άκρη των νευρώνων του εγκεφάλου. Ο κάθε νευρώνας έχει πολλούς δενδρίτες με πολλές διακλαδώσεις στην άκρη του εγκεφάλου. Οι δενδρίτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί καθώς αποτελούν το μέσο με ο νευρώνας προσλαμβάνει σήματα. Είναι με λίγα λόγια το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και όσο περισσότεροι υπάρχουν τόσο καλύτερα/γρηγορότερα γίνεται η διαδικασία μεταβίβασης των μηνυμάτων μέσα στον εγκέφαλο. Το να παίζει κάποιος σκάκι τακτικά, κάνει τους δενδρίτες να πληθαίνουν και να αναπτύσσονται. Ένας άλλος τρόπος είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και γενικότερα η εκμάθηση της άγνωστης γνώσης.
> Αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης: Το σκάκι βοηθά φοβερά στην ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πρόβλεψη, μιας και αυξάνει τους δενδρίτες. Το τμήμα αυτό είναι ο προμετωπιαίος φλοιός και είναι ακόμα υπεύθυνο για τον αυτοέλεγχο και την κριτική ικανότητα. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που οι έφηβοι πχ έχουν ελάχιστο αυτοέλεγχο, η κριτική τους ικανότητα είναι συνήθως κακή με λήψη ανώριμων αποφάσεων και δεν μπορούν να προγραμματίσουν τόσο καλά όσο οι ενήλικες. Όλα αυτά επειδή ο προμετωπιαίος φλοιός είναι από τα τελευταία τμήματα του εγκεφάλου που αναπτύσσεται πλήρως, πράγμα που γίνεται στα τελευταία στάδια της εφηβείας ή αρκετά αργότερα. Παίζοντας σκάκι όμως, βοηθά στην πρόωρη ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού και δείχνει στο άτομο όλα τα προαναφερθέντα, όπως καλύτερο αυτοέλεγχο, καλύτερες αποφάσεις, καλύτερη κριτική σκέψη και ικανότητα πρόβλεψης, αποτρέποντας έτσι από πιθανά λάθη και λανθασμένες επιλογές. …και επιπλέον κάνει τον εγκέφαλο να δουλεύει στρατηγικά.
> Αυξάνει την νοημοσύνη: Το σκάκι πάντα θεωρούνταν ως ένα παιχνίδι για έξυπνους και για αυτούς με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Έτσι λοιπόν, πάντα υπήρχε η εξής ερώτηση. Οι έξυπνοι άνθρωποι στρέφονται προς το σκάκι ή μήπως παίζοντας το σκάκι έκανε τους σκακιστές να έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης; Έρευνες έχουν δείξει ότι παίζοντας σκάκι και μετακινώντας τα αλογάκια, τους πύργους και όλα τα στρατεύματα του βασιλιά εδώ και εκεί, αυξάνεται ο δείκτης νοημοσύνης. Μια μελέτη του 2000, σε 4000 μαθητές στη Βενεζουέλα, έδειξε σημαντική αύξηση του IQ και στα αγόρια και στα κορίτσια μετά από 4 μήνες συστηματικής ενασχόλησης με το σκάκι.
> Βοηθά στην πρόληψη κατά του αλτσχάιμερ: Επειδή ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένας μυς, χρειάζεται εξάσκηση, όπως οι δικέφαλοι για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The New England Journal of Medicine» βρήκε ότι τα άτομα που ασχολούνται με επιτραπέζια στρατηγικά παιχνίδια και ιδιαίτερα με το σκάκι, έχουν αρκετά μειωμένες πιθανότητες για να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ μετά τα 75 έτη. Ο Δρ. Robert Freidland ισχυρίζεται ότι το σκάκι εξασκεί ιδιαίτερα την φαιά ουσία του εγκεφάλου, που συνήθως παραμένει σχετικά αδρανής και ότι η μη εξάσκηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον εγκέφαλο καθώς ελαττώνεται η ισχύς του. Είναι όπως αν μαθαίνεις ξένες γλώσσες σε μεγάλη ηλικία εξασκείς αυτόν τον μυ και είναι αδύνατον να πάθει αλτσχάιμερ.
> Εξασκεί και τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου: Σε μια μελέτη από την Γερμανία, ερευνητές έδειξαν σε ορισμένους καλούς και αρχάριους σκακιστές μια σειρά από απλά γεωμετρικά σχήματα καθώς και διάφορες θέσεις σκακιού όπου ακολουθούσε μια ερώτηση περί του γεωμετρικού σχήματος και της θέσης του σκακιού και μέτρησαν τις αντιδράσεις των υποκειμένων καθώς ο εγκέφαλος τους επεξεργάζονταν την ερώτηση. Ανέμεναν ότι το αριστερό ημισφαίριο, αυτό που επεξεργάζεται τις σκακιστικές θέσεις, θα είναι πιο δραστήριο από το δεξί στους έμπειρους σκακιστές. Αλλά, αυτό που είδαν είναι ότι και το δεξί ημισφαίριο αυτών των σκακιστών ήταν σχεδόν το ίδιο δραστήριο. Οι καλοί σκακιστές χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα και το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο.  Από την άλλη, στην αναγνώριση και την οπτική επεξεργασία των απλών γεωμετρικών σχημάτων και των καλών και των αρχάριων σκακιστών, ο εγκέφαλος έδειξε παρόμοια συμπεριφορά. Όσο πιο πολύ δηλαδή παίζει κανείς σκάκι και γίνεται καλύτερος, τόσο το δεξί του ημισφαίριο μαζί με το αριστερό θα λειτουργούν περισσότερο.
> Αυξάνει την δημιουργικότητα: Μιας και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου είναι υπεύθυνο για την δημιουργικότητα, δεν είναι έκπληξη ότι παίζοντας σκάκι, αυξάνεται και η δημιουργικότητα. Ειδικότερα το σκάκι αυξάνει σημαντικά την πρωτότυπη και εφευρετική σκέψη. Μια μελέτη χώρισε μαθητές 4 ετών σε διάφορα γκρουπ. Σε γκρουπ που τους διδάσκονταν και έπαιζαν σκάκι, σε γκρουπ που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές, σε γκρουπ που δεν έκαναν τίποτα από ότι έκαναν τα άλλα γκρουπ, καθώς και γκρουπ με άλλες δραστηριότητες. Η όλη ενασχόληση του κάθε γκρουπ διήρκεσε 32 εβδομάδες. Έπειτα μετρήθηκαν οι επιδόσεις δημιουργικότητας, εφευρετικότητας και κρίσιμων αποφάσεων για κάθε γκρουπ.  Τα παιδιά του γκρουπ σκακιού βρέθηκαν ανώτερα στα τεστ των κρίσιμων αποφάσεων και σε αυτά της δημιουργικότητας, αλλά εκεί που ήταν τελείως ανώτερα ήταν τα τεστ εφευρετικότητας. Η ενασχόληση με το σκάκι τους εκτόξευσε την εφευρετικότητα στα ύψη!
> Βελτιώνει την μνήμη: Οι παίκτες σκακιού ξέρουν ότι παίζοντας σκάκι βελτιώνεται η μνήμη τους. Αλλά υπάρχουν και επιστημονικές μελέτες που το επιβεβαιώνουν. Σε μια μελέτη 2 ετών του 1985, νεαροί μαθητές άρχισαν να παίζουν σκάκι σε τακτά χρονικά διαστήματα και διαπιστώθηκε ότι η μνήμη τους βελτιώθηκε αισθητά.
> Βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης διαφόρων προβλημάτων: Ένα ματς σκακιού είναι σαν ένα μεγάλο πάζλ που προσπαθείς να το λύσεις πιο γρήγορα από τον αντίπαλο σου, που όμως έχει το στοιχείο του αβέβαιου καθώς ο αντίπαλος κάθε λεπτό αλλάζει τις παραμέτρους του προβλήματος.  Σε μια μελέτη του 1992, 450 μαθητές χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ. Το 1ο γκρουπ ήταν το κοντρόλ γκρουπ και είχε την κανονική του εκπαίδευση. Το 2ο γκρουπ μαζί με την κανονική εκπαίδευση, λάμβανε και μαθήματα σκακιού για λίγα χρόνια μετά την πρώτη τάξη. Ενώ στο 3ο γκρουπ γίνονταν ότι και στο 2ο γκρουπ ,αλλά άρχιζαν να μαθαίνουν σκάκι από την πρώτη τάξη. Στατιστικώς βρέθηκε ότι οι βαθμοί των μαθητών του τρίτου γκρουπ ανέβηκαν από 62% στο 81.2%, ενώ ήταν καλύτεροι κατά 21.46% από το 1ο γκρουπ.
> Βελτιώνει την ικανότητα μελέτης: Σε μια έρευνα του 1991, ο Δρ Stuart Marguilies παρακολούθησε την ικανότητα μελέτης σε 53 μαθητές που συμμετείχαν σε ένα σκακιστικό πρόγραμμα και σύγκρινε τις επιδόσεις τους με μη-σκακιστές μαθητές. Τα αποτελέσματα ήταν κατηγορηματικά θετικά στο γεγονός, ότι παίζοντας σκάκι αυξάνονται οι επιδόσεις στην μελέτη.
> Βελτιώνει την συγκέντρωση: Πολυάριθμες μελέτες σε Ρωσία, Κίνα, Η.Π.Α. και αλλού έχουν σχεδόν αποδείξει ότι η ικανότητα κάποιου να συγκεντρώνεται σε κάτι, ενισχύεται σημαντικά εάν παίζει σκάκι τακτικά. Ειδικά αν σκεφτούμε πως η έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης είναι η νούμερο ένα ατέλεια του σύγχρονου πολιτισμένου ανθρώπου μιας και οι δενδρίτες και οι συνάψεις είναι καμένες από τα ναρκωτικά (τροφές, ιδεοληψίες) που καταναλώνει. Ναρκωτικά … Ταϊζοντας τα Όντα του Αστρικού Πεδίου και Μαριχουάνα, Πρέπει Να Απαγορεύεται Αυστηρά
Chess=terrapapers
Μια φορά κι ένα καιρό, στην Ινδία ήταν ένας μαχαραγιάς ο Μπαλχάιτ που είχε πάθος με τα παιχνίδια – κυρίως τα επιτραπέζια. Έφτασε όμως μια μέρα που είχε παίξει και είχε βαρεθεί όσα παιχνίδια υπήρχαν. Διέταξε λοιπόν να του φτιάξουν ένα παιχνίδι με απλούς κανόνες, το οποίο όμως κάθε φορά που θα το έπαιζε να είναι διαφορετικό ώστε να μην βαρεθεί ποτέ. Όποιος κατάφερνε να του φτιάξει ένα τέτοιο παιχνίδι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε αμοιβή. Ο Σίσσα, ένας βραχμάνος στην Αυλή του Ινδού ηγέτη ΜΠΑΛΧΑΪΤ αποφάσισε να δημιουργήσει το σκάκι. Ο μαχαραγιάς ενθουσιάστηκε και του είπε «Ποια θες να είναι τώρα η αμοιβή σου; Μήπως θες να παντρευτείς την κόρη μου και να γίνεις ο διάδοχός μου στο θρόνο;»,
-Όχι απάντησε ο σοφός “θέλω κάτι πιο απλό. Θέλω στο πρώτο από τα 64 τετράγωνα που έχει το σκάκι να βάλεις ένα κόκκο ρύζι, στο δεύτερο 2, στο τρίτο 4, στο τέταρτο 8 κ.ο.κ διπλασιάζοντας κάθε φορά τον αριθμό των κόκκων από ρύζι. Η αμοιβή μου θα είναι όλο το ρύζι που θα υπάρχει πάνω στη σκακιέρα». «Μόνο αυτό;» Είπε ο μαχαραγιάς και διέταξε να πληρώσουν αμέσως το σύμβουλο. Τελικά όμως το ρύζι που έπρεπε να δώσουν στο σύμβουλο ήταν τόσο πολύ που ο μαχαραγιάς έδωσε όλη την περιουσία του για να τον ξεχρεώσει…» πραγματικά πρόκειται για τεράστιο νούμερο… 18.446.744.073.709.551.615 ή, εάν προτιμάς τα κιλά, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 977.677.436.907 τόνων! Ισούται δε με την καλλιέργεια όλης της γης 8 φορές (…σε κόκκους !!).
Λένε πως το σκάκι κινδυνεύει να εξαντληθεί; Για τις παρτίδες μέχρι και 40 κινήσεις υπολογίζεται πως ο αριθμός των δυνατών παρτίδων είναι 10^120. Οι τρίχες όλων των ανθρώπων στον πλανήτη δεν ξεπερνάνε τις 10^18…Για κινήσεις άνω των 40 έχει υπολογιστεί από τον Ν. Πετρόβιτς ο αριθμός 10^18900.. Αριθμός που ένας ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να συλλάβει. Πραγματικά, θεωρώ ότι ο δυνατός συνδυασμός θέσεων πάνω στην σκακιέρα, ακόμα και πεπερασμένος να είναι, σίγουρα είναι τεράστιος αριθμός! Γι’ αυτό καλύτερα αυτή την ερώτηση να την υποβάλουμε στο forum της παγκόσμιας ομοσπονδίας μαθηματικών, ίσως εκεί λάβουμε απάντηση, αν μας ενδιαφέρει!
Όταν ο Βρετανός αρχαιολόγος Σερ Άρθουρ Έβανς πραγματοποιούσε ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα, έμεινε έκθαμβος όταν αντίκρισε μια μεγάλη πλάκα από ελεφαντόδοντο και πέτρα χρώματος μπλε, με γυάλινη επικάλυψη και χρυσά φύλλα. Το εντυπωσιακό αυτό εύρημα ήταν το «Μέγα Ζατρίκιον» που συνοδευόταν από πέντε πιόνια από ελεφαντόδοντο και είχε διαστάσεις 104Χ61 εκατοστά. Το «Μέγα Ζατρίκιον» ήταν ένα βασιλικό παιχνίδι ανάλογο με το σύγχρονο σκάκι και γι’ αυτό ο χώρος που ανακαλύφθηκε ονομάστηκε «Διάδρομος του Ζατρικίου». Στην αρχική του μορφή απεικόνιζε ένα τέλειο ημερολόγιο με τέσσερα έτη, όπου οι 72 περιφερειακές γραμμές αντιστοιχούν σε 72 χρονικά διαστήματα των 20 λεπτών, δηλαδή μια 24ωρη μέρα (72Χ20 =1440 λεπτά = 24ώρες Χ 60 λεπτά = μία 24ωρη ημέρα).
Μέχρι την εποχή του μεσαίωνα, το πνευματικό αυτό παιχνίδι σκέψης και αυτοσυγκέντρωσης εξακολουθούσε να ονομάζεται «Ζατρίκιον» και αποτελούσε μια από τις δημοφιλέστερες ψυχαγωγικές δραστηριότητες των βασιλικών οικογενειών, που το χρησιμοποιούσαν για να διδάξουν στα παιδιά τους ότι ο βασιλιάς είναι ανίσχυρος χωρίς το λαό του. Όπως και σήμερα, είχε 64 τετραγωνάκια, όπου καθένα αντιστοιχούσε σε μια ξεχωριστή περιοχή του βασιλείου. Όπως είναι φυσικό, ο βασιλιάς δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να χάσει, έστω και μια περιφέρεια από το βασίλειό του, γιατί τότε πια θα έμενε μόνος κι έρημος, χωρίς καλλιεργήσιμη γη και υπηκόους.
Ας πούμε πως σήμερα το σκάκι το παίζουμε όχι για να μην αφήσουμε τον βασιλέα χωρίς υπηκόους αλλά για να αυξήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τους αδρανείς δενδρίτες. Σοβαρότατος και σημαντικότατος λόγος."
(πηγή:http://www.terrapapers.com/?p=18604)

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους περιμένουμε όλα τα παιδιά του σχολείου μας να ασχοληθούν με το σκάκι.Επιπλέον όπως θα δείτε και παρακάτω η βαθμολογία από τους αγώνες σκακιού που συμμετέχει ένα παιδί εντάσσεται στην μοριοδότηση  των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Βοηθήστε τα παιδιά να απομακρυνθούν από την τηλεόραση και τις πολλές ώρες στον υπολογιστή και αφήστε τα να ασχοληθούν με κάτι που θα βοηθήσει και το μυαλό τους όπως το σκάκι αλλά και με τις λοιπές δραστηριότητες και το σώμα τους αλλά πάνω από όλα τις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά και το σχολείο είναι ένας χώρος που μπορεί να γίνει αυτό.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στις 8 Μαρτίου 2014 και ώρα 9.30 θα διεξαχθούν στην Μαράσλειο Σχολή ατομικοί αγώνες σκακιού,για αυτό όποιο παιδί θέλει να συμμετέχει θα πρέπει να ενημερώσει τα μέλη του Συλλόγου για να το δηλώσουν.Επίσης στις 9 Μαρτίου 2014 και ώρα 4 το απόγευμα στην Μαράσλειο Σχολή θα διεξαχθούν διασχολικοί αγώνες στους οποίους το σχολείο μας συμμετέχει.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com

Αγαπητοί γονείς,


εχτές Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πλανητάριο μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και παρακολουθήσαμε την παράσταση "Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ".Τα σχόλια που ακούστηκαν τόσο από τα παιδιά που το παρακολούθησαν όσο και από τους γονείς που παρευρέθησαν ήταν πολύ καλά.

Εμείς με την σειρά μας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που παρευρεθήκατε στην συγκεκριμένη εκδήλωση του Συλλόγου και χαιρόμαστε που διασκεδάσατε και περάσατε υπέροχα.Θα προσπαθήσουμε να γίνουν και άλλες τέτοιες επισκέψεις.

Σας ευχαριστούμε.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί το καλό φέρνει καλό......


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com

Αγαπητοί γονείς,

ας μάθουμε στα παιδιά μας να κάνουν το καλό χωρίς αντάλλαγμα γιατί το καλό φέρνει το καλό δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί:

πηγή:http://agiosnikolaospeiraios.blogspot.gr/2014/02/blog-post_20.html

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΕΤΣΙ ΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΑΙΔΟΦΙΛΟΙ.........


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com

Αγαπητοί γονείς,

δυστυχώς η παιδοφιλία της μέρες μας έχει πάρει μεγάλη έκταση.Συνεχώς ακούμε για παιδιά που αυτοκτονούν όταν προσωπικές τους φωτογραφίες βγαίνουν στο διαδίκτυο και όμως ξέρετε ότι πολλές φορές αρκετές από τις φωτογραφίες αυτές έχουν τραβηχτεί από την κάμερα του υπολογιστή και το παιδί δεν το γνωρίζει;
Διαβάστε το παρακάτω άρθρο για την παιδοφιλία και πώς να προστατευσετε τα παιδιά σας γιατί αυτό που γίνεται στην διπλανή μας πόρτα δεν σημαίνει ότι δεν θα χτυπήσει και την δική μας.

Πως ανοίγουν τις κάμερες και παρακολουθούν τα παιδιά χωρίς να το γνωρίζουν - Μεγάλη προσοχή συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Είναι μία εφιαλτική, μία αρρωστημένη πραγματικότητα! Παιδόφιλοι προσεγγίζουν ανήλικα κορίτσια και αγόρια μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια τους στέλνουν e- mail - «παγίδα» με το οποίο αποκτούν τον έλεγχο του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Με ειδικό λογισμικό ανοίγουν την web κάμερα, απ ΄ όπου βλέπουν και καταγράφουν τα παιδιά μέσα στο δωμάτιο τους κάθε στιγμή ! Όταν γδύνονται για να αλλάξουν ρούχα ή να κοιμηθούν, τα παρακολουθούν από την «κλειδαρότρυπα» του υπολογιστή!

Και το απίστευτο είναι ότι οι αδίστακτοι παιδόφιλοι βλέπουν τις προσωπικές τους στιγμές, χωρίς τα παιδιά και οι γονείς τους να έχουν καταλάβει το παραμικρό!

Οι παιδόφιλοι καταγράφουν την καθημερινότητα των θυμάτων τους για δύο λόγους: Είτε για να τα απειλήσουν ότι θα διακινήσουν το οπτικό υλικό σε φίλους και συμμαθητές τους προκειμένου να υποκύψουν στον εκβιασμό με στόχο να κλείσουν ραντεβού μαζί τους για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες τους ορέξεις, είτε για να ανεβάσουν το οπτικό υλικό σε ιστοσελίδες με υλικό παιδικής πορνογραφίας, αναφέρει το newsbomb.gr!

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΜΕ ΜΟΝΩΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

Τα κρούσματα με κάμερες υπολογιστών που άνοιξαν, χωρίς να το καταλάβουν γονείς και παιδιά, σύμφωνα με αξιωματικούς του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Όπως λένε οι αστυνομικοί επειδή ακόμη δεν υπάρχουν ειδικά φίλτρα που θα εμποδίζουν τα κακόβουλα λογισμικά των παιδόφιλων, οι μοναδικοί τρόποι προστασίας, εκτός από την εγρήγορση των γονιών που πρέπει να επιτηρούν διακριτικά τις συνομιλίες των παιδιών τους σε «δωμάτια επικοινωνίας» και βέβαια να τοποθετήσουν τους υπολογιστές σε χώρους, όπως είναι το σαλόνι και όχι σε υπνοδωμάτια, είναι να βγαίνουν οι κάμερες των υπολογιστών εάν υπάρχει η δυνατότητα, ενώ στις ενσωματωμένες στους φορητούς υπολογιστές, να καλύπτουν το «μάτι» της κάμερας με μονωτική ταινία!

ΕΠΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος δίνει επτά συμβουλές σε παιδιά για το πως να προστατεύονται στο διαδίκτυο:

-Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook , myspace , friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.

-Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.

-Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.

-Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.

-Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.

-Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.

-Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

πηγή: http://www.prismanews.gr/index.php/kosmos/item/70029-paidofiloi

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                                  Η Γραμματέας

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6976936701 & 6974874490, e-mail: sgk.128@hotmail.com

Αγαπητοί γονείς,


θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι αυτήν την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 10.30 θα γίνει προβολή της παράστασης "Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ" στο Πλανητάριο-Ίδρυμα Ευγενίδου. Όσοι από τους γονείς έχουν κλείσει θέσεις παρακαλούνται να βρίσκονται στον χώρο του Πλανητάριου το αργότερο μέχρι τις 10.15 το πρωί για να παραλάβουν τα εισιτήρια τους από τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.Τα εισιτήρια δεν έχουν αριθμημένες θέσεις και μπορείτε να καθίσετε σε όποια θέση θέλετε για αυτό καλό είναι να είστε το γρηγορότερο δυνατόν στο Πλανητάριο για να πιάσετε τις θέσεις που θέλετε.Η προβολή θα αρχίσει στις 10.30 το πρωί και οι αργοπορημένοι δεν θα μπορούν να μπουν στην αίθουσα αν η προβολή έχει αρχίσει.

Η διεύθυνση του Πλανητάριου είναι Λ.Συγγρού 387 στο Παλαιό Φάληρο και η είσοδος γίνεται από την οδό Πεντέλης .

Σας περιμένουμε και ελπίζουμε να ευχαριστηθείτε την προβολή.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος                               Η Γραμματέας