Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Νο 50-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου


Αγαπητοί Γονείς,

στο σχολείο μας δυστυχώς η κατάσταση με τους δασκάλους των ειδικοτήτων δεν έχει ομαλοποιηθεί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να σχολούν νωρίτερα από το κανονικό και φυσικά να μην λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα.Όλη αυτή η κατάσταση έχει ανατρέψει κάθε σχολικό και οικογενειακό προγραμματισμό.

Για αυτόν τον λόγο ήδη από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας έχουν προσπαθήσει να συναντηθούν με την Δ/ντρια Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας κα Χατζημανώλη Δήμητρα επειδή όμως την Παρασκευή απουσίαζε τόσο η κα Χατζημανώλη όσο και η κα Βασιλείου Ποτουλα-Σπυριδούλα που είναι η σχολική σύμβουλος παραδώσαμε στην κα Καλλιγιαννάκη Ειρήνη, Προισταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, την κάτωθι επιστολή:



Αθήνα
Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015
Aρ. Πρωτ.002

. 
Π ρ ο ς

Α’ Δ/νση ΠΕ Αθήνας
Δώρου 9


Υπόψη: Δ/ντριας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας Κα Χατζημανώλη Δήμητρα


Κοιν.:
  • ·         Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής, κ.Λόντο Χαράλαμπο
  • ·         Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αθηναίων και δια αυτής στα Μέλη της Σχολικής Επιτροπής
  • ·         Σχολικό Σύμβουλο κα Ποτούλα-Σπυριδούλα Βασιλείου
  • ·         Διεύθυντρια 128ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών κα Πρατήλα Σοφία και δια αυτής στον Σύλλογο Διδασκόντων
  • ·         Ένωση Συλλόγου Γονέων 4ου δημοτικής κοινότητας Δήμου Αθηναίων


Θέμα : Ελλείψεις ειδικοτήτων στο 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών                                                                                                      (ΕΑΕΠ σχολείο)


Αξιότιμη κα Χατζημανώλη,

Κλείνοντας έναν μήνα περίπου από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και παρά τις διαβεβαιώσεις και ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και της Διεύθυνσής σας, ακόμα και σήμερα στο σχολείο μας, που ανήκει στα ΕΑΕΠ σχολεία,  δεν έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία τόσο των πρωινών  όσο και των ολοήμερων τμημάτων.

Οι ελλείψεις, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τη Διεύθυνση του σχολείου μας, αφορούν τα κενά στις ειδικότητες των Αγγλικών (22), της Γυμναστικής (24), των Εικαστικών (21), της Θεατρικής Αγωγής (21), της Πληροφορικής (22), των Γερμανικών (4) και φυσικά του ολοήμερου (24) (Π.Ε. 70). Το σύνολο των ωρών αυτών είναι 138.

Το παρατεταμένο κενό στη λειτουργία του σχολείου μας ανατρέπει το σχολικό και οικογενειακό προγραμματισμό σε καθημερινή βάση.

 Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που κάνουν χρήση του ολοήμερου σχολείου. Οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες στους γονείς των παιδιών αυτών είναι σημαντικές, διότι χρήση του ολοήμερου τμήματος κάνουν οι μαθητές των οποίων οι γονείς αυτή τη δύσκολη εποχή έχουν εργασία και προσπαθούν εναγωνίως να την κρατήσουν.

 Δεδομένου αυτών των ελλείψεων και της μεγάλης αντίδρασης των γονέων του σχολείου μας, που αγωνιούν όχι μόνο για τη διδασκαλία των μαθημάτων στην πρωινή ζώνη αλλά και για τη λειτουργία του ολοήμερου τμήματος έχοντας ήδη επιβαρυνθεί οι ίδιοι με ένα κόστος τόσο οικονομικό, όσο και κοινωνικό σε σχέση
με την εργασία τους,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

την άμεση αποκατάσταση των ως άνω κενών θέσεων στο σχολείο μας, ώστε να λειτουργήσει  το πρωινό και το ολοήμερο τμήμα και να υπάρχει κανονική ροή μαθημάτων σύμφωνα με το εγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων που έχει ορισθεί από το Υπουργείο Παιδείας ,ως θα όφειλε να είναι.


Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων



                           Η Πρόεδρος                                   

Ειρήνη Βουλγαράκη-Μάτσα

Από σήμερα προσπαθούμε να κλείσουμε κάποιο νέο ραντεβού για να μπορέσουμε να πούμε τα αιτήματά μας και προσωπικά με την κα Χατζημανώλη.Σε αυτήν μας την προσπάθεια θέλουμε ΟΛΟΥΣ τους γονείς του σχολείου μας δίπλα μας για να μπορέσουμε να πιέσουμε ΟΛΟΙ μαζί έτσι ώστε τα παιδιά μας να πάρουν αυτό που δικαιούται.

Λίγα λόγια για το σκάκι

ΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου


Αγαπητοί Γονείς,

στις δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνονται μαθήματα σκάκι.Τα μαθήματα γίνονται κάθε Σάββατο στις 9.45-10.45 το πρωί με δάσκαλο τον κ.Λιαργκόβα Δημήτρη.

Τί είναι όμως το σκάκι;



Τι είναι το σκάκι;


Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι-άθλημα με επιστημονική υποδομή και χαρακτηριστικά τέχνης που έχει πολύ ισχυρή παιδαγωγική επιρροή, καθώς προωθεί:
·         Την καλλιέργεια ηθικών αξιών
·         Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης
·         Τη δημιουργική φαντασία
·         Τη βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων
Ένα παιδί που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει καθοριστικά, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι νεαροί σκακιστές εμφανίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στο σχολείο, θέτοντας ισχυρά θεμέλια για τη μετέπειτα μαθησιακή τους διαδρομή.


Δημιουργία δραστηριότητας σκάκι στο σχολείο μας.


Στόχος μας είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το σκάκι, να συμμετέχουν με χαρά στις προπονήσεις και στις σκακιστικές εκδηλώσεις εντός σχολείου, αλλά και να οργανωθεί η συμμετοχή του σε ομαδικούς αλλά και ατομικούς αγώνες στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. (Πρωτάθλημα Αττική και Πανελλήνιο.)

«Βλέπω μόνο μία κίνηση μπροστά αλλά δεν είναι πάντα η σωστή.»
Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα
τ.Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σκάκι

«Η λογική θα σε πάει από το σημείο Α στο σημείο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού»
Άλμπερτ Αϊνστάιν
Θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας





Ανακοινωση Νο 49-ΩΡΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου


Αγαπητοί Γονείς,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Γονέων έχει ως εξής:

ΣΚΑΚΙ
09.45-10.45

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ
10.00-10.45 για τις τάξεις Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄
10.45-11.30 για τις τάξεις Α΄,Β΄,Γ
ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ(TAE KBO 
NTO)
11.30-12.15

Αν θέλετε όμως να κάνουμε κάποια αλλαγή στις ώρες μπορείτε να μας το ζητήσετε και εφόσον βολεύει και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητες μπορεί να γίνει.

Για το ΔΣ
Η Προεδρος                         Η Γραμματέας

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Νο 48 -ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου


Αγαπητοί Γονείς,

Εκτός από τις δραστηριότητες του συλλόγου ξεκινάνε αυτό το Σάββατο και τα μαθήματα του κατηχητικού.Στο σχολείο μας είναι τα αγόρια της Γ΄,Δ΄,Ε΄και ΣΤ΄δημοτικού κάθε Σάββατο από τις 12.00-1.00μμ ενώ για τα κορίτσια είναι κάθε Σάββατο από τις 10.30-11.30 ενώ για τα παιδιά της Α΄ & Β΄δημοτικού είναι κάθε Κυριακή από τις 10.30-11.30 στην αίθουσα του κατηχητικού κάτω από τον ναό του Οσίου Μελετίου.Τα αγόρια μπορούν να πηγαίνουν για παιχνίδι και ψυχαγωγία κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 6.00-9.00μμ στην αίθουσα του κατηχητικού κάτω από τον ναό.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Νο 47-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου


Αγαπητοί Γονείς,




Στις 6 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε ο 9ος Διαγωνισμός «Μαθηματικά και Παιχνίδι» στο
πλαίσιο του περιοδικού «Ο Μικρός Ευκλείδης» για μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών
σχολείων της χώρας μας με στόχο να έλθουν οι μαθητές πιο κοντά στα Μαθηματικά και τις εφαρμογές
τους.
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διοργανώνει την τελετή απονομής βραβείων του
9ου Διαγωνισμού «Μαθηματικά και Παιχνίδι» για μαθητές της Ε΄ τάξης και ΣΤ΄ Δημοτικού των
σχολείων της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας.
Η βράβευση των μαθητών θα γίνει τμηματικά το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, από τις 11.00
π.μ. έως τις 12.45 μμ στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, είσοδος Κατεχάκη)
Από εμάς θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και κυρίως στον Θεοδωρίδη Δημήτρη από το περσινό Ε1,Παπαδόπουλο Σωτήρη από το περσινό Ε2,Ταχιράι Αρμάντο από το περσινό ΣΤ1 και την Τρπτσεβσκα Χριστίνα από το περσινό ΣΤ2 που είχαν την καλύτερη βαθμολογία και να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά να έχουν ΥΓΕΙΑ & ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ στην ζωή τους.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 46-ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου



Αγαπητοί γονείς,



Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει τον «29ο Γύρο της Αθήνας», ο οποίος αποτελεί τη μαζικότερη αθλητική διοργάνωση της τοπικής Αυτοδιοίκησης για μικρούς και μεγάλους και αποτελεί θεσμό για την Ελληνική Πρωτεύουσα.
Ο «29ος Γύρος της Αθήνας», αντικατοπτρίζει την κοινωνική προσπάθεια του Οργανισμού και έχει έναν ιδιαίτερο σκοπό: με 1€ συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση για τα παιδιά που πάσχουν από επιληψία. Με την συμμετοχή 30.000 ατόμων, καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε το ποσό των 30.000€, κάνοντας πράξη την αγορά ενός ηλεκτροεγκεφαλογράφου, τον οποίο ο Οργανισμός θα προσφέρει στο Νευρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά.
30. 000 συμμετοχές θα χαρίσουν το χαμόγελο και την ελπίδα στους μικρούς μας φίλους!
Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στις 09.00 το πρωί με εκκίνηση και τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Για αιτήσεις συμμετοχής πατήστε εδώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 45-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου


Αγαπητοί μας γονείς,
Μια καινούργια χρονιά ξεκίνησε για τα παιδιά μας αλλά και για όλους εμάς. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν κι εμείς από την πλευρά μας και σας ευχόμαστε μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και δύναμη.
Όπως ήδη θα έχετε αντιληφθεί οι περισσότεροι, το ΔΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 128ου έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά τη χρονιά. Καλεί λοιπόν όσους θέλουν να συμμετέχουν στην πρώτη μας δράση για φέτος, στις γνωστές μας πια δραστηριότητες τα πρωινά του Σαββάτου, στο χώρο του σχολείου μας. 

Το πρώτο μας ραντεβού έχει ορισθεί για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 και οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:
Σκάκι 10.00-11.00
Παραδοσιακοί Χοροί 10.00-11.00 για τα παιδιά των Δ΄,Ε΄,ΣΤ΄ τάξεων ενώ 11.00-12.00 για τα παιδιά των Α΄,Β΄ και Γ τάξεων

Το κόστος των δραστηριοτήτων είναι 10€ για μια δραστηριότητα,7€ κάθε δεύτερη δραστηριότητα. Για αδερφάκια που κάνουν από δύο δραστηριότητες το καθένα θα γίνονται ειδικές τιμές.

Αυτό το Σάββατο θα είναι η πρώτη συνάντηση με τους προπονητές-δασκάλους, η πρώτη γνωριμία για τα παιδιά για να δουν τι τους αρέσει και ανάλογα με την προσέλευση και τη συμμετοχή θα καθοριστούν οι τελικές ώρες και τα τμήματα, όπου προκύψουν. Υπάρχει επίσης η σκέψη για τμήμα ποδοσφαίρου και αυτοάμυνας  καθώς και κάποιες δραστηριότητες για μαμάδες και μπαμπάδες. Γι’αυτό λοιπόν όσοι επιθυμείτε, δηλώστε το ενδιαφέρον σας αυτό το Σάββατο ώστε να δούμε τί άλλο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.
Παρακαλούμε πολύ τους αγαπητούς γονείς να τηρήσουν τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης από το χώρο του σχολείου.

Τέλος να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Σύλλογος αυτός συντηρείται από τις δικές μας δυνάμεις, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η πληρωμή των ετήσιων συνδρομών μας και για αυτή τη σχολική χρονιά. Η ετήσια συνδρομή έχει οριστεί στα 10€ ανά οικογένεια (όχι ανά παιδί). Οι πληρωμές μπορούν να γίνονται είτε κάθε Σάββατο ή κάθε Τρίτη πρωί στα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου.

Με εκτίμηση ,




Για το Δ.Σ.

                         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

              ΕΙΡΗΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ-ΜΑΤΣΑ                    ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση Νο 44-Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού η 5η του Οκτώβρη




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 128ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΗΛ.6947611234 & 6973829286, e-mail: sgk.128@hotmail.com,facebook:Συλλογος γονεων 128ου δημοτικου σχολειου




Αγαπητοί γονείς ,

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη έχει οριστεί ως Πανελλήνια ημέρα Αθλητισμού.Έτσι την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 οι μικροί μας μαθητές θα προσέλθουν στον χώρο του σχολείου αλλά δεν θα γίνουν μαθήματα.Θα γίνουν αθλητικές δραστηριότητες υπό την επίβλεψη του γυμναστή μας κ.Σταμάτη,θα παρακολουθήσουν ταινίες με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες κα.Τα παιδάκια παρακαλούνται να έχουν μαζί τους καπελάκι,φαγητό,νεράκι, ότι έχει ζητηθεί από τον δάσκαλο του κάθε τμήματος και φυσικά διάθεση για άθληση.

Θα σχολάσουν κανονικά στις 12.25 όπως και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδος.


2η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2015-2016
Αρ.Πρωτ.141822/Δ5/10-09-2015/ΥΠΟΠΑΙΘ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Πληροφορίες : Δασκαλάκης Στέλιος
Τηλέφωνο : 210-3443516
FAX : 210-3442210
E-mail : physgram(ΑΤ)minedu.gov.gr

ΘΕΜΑ: «2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού»
Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τη «παρεμβατική δυναμική» του Σχολικού Αθλητισμού, της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε με την 143571/Γ4/10-09-2014 Υ.Α. ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού συνδέεται με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού/συμπεριφορικού πεδίου που υλοποιείται βιωματικά μέσα από το Σχολικό Αθλητισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Την ημέρα αυτή γίνεται επίσης η «εθιμική» έναρξη των Σχολικών Αγώνων (Αγώνες «ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ» και Πανελλήνια Πρωταθλήματα Λυκείων Ελλάδας & Κύπρου). Στις σχολικές μονάδες της χώρας δεν γίνονται μαθήματα αλλά διοργανώνονται αθλητικές και άλλες - επικουρικές ως προς το θεματικό άξονα - εκδηλώσεις.
Καθώς το 2016 είναι έτος διεξαγωγής Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο θεματικός άξονας του σχολικού έτους 2015-2016 είναι «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα». Για το σχολικό έτος 2015-16 ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίζεται η 5η Οκτωβρίου 2015.
Την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, σε κάθε σχολείο της χώρας (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) θα διεξαχθούν ενδοσχολικές αθλητικές αλλά και παράλληλες δραστηριότητες που θα επιλέξει ο Σύλλογος Διδασκόντων, με τη σχετική μέριμνα για τις διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης.
Οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται να μεριμνήσουν, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, ώστε η προσέγγιση του ανωτέρω θεματικού άξονα να αναδεικνύει βιωματικά μέσω των αθλητικών δράσεων αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων το εύρος των Ολυμπιακών Αξιών που διαπερνούν τόσο τα Ολυμπιακά, όσο και τα Παραολυμπιακά αθλήματα (ενδεικτικά αναφέρουμε την αξία της συμμετοχής, τις ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις, το «ευ αγωνίζεσθαι», την Ολυμπιακή Εκεχειρία κλπ.).
Επισημαίνεται ότι βασική επιδίωξη του σχολικού αθλητισμού στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.
Οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, καλούνται να εντάξουν την προαναφερόμενη δράση στις δραστηριότητες του σχολείου και να ενεργήσουν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η άρτια διοργάνωση της ημέρας.
Όπου δεν υπάρχει η σχετική υλικοτεχνική υποδομή δύναται να προγραμματιστούν οι αθλητικές και λοιπές δράσεις σε όμορη σχολική μονάδα ή αθλητικό κέντρο. Σε περίπτωση μετακίνησης να λαμβάνονται όλα τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας. Για τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στις αθλητικές δράσεις απαιτείται έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Φ.6/311/79278/21.05.2014 (Φ.Ε.Κ. 1296 τΒ΄21.05.2014).
Για την άρτια οργάνωση της 2ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Γραμματείας Παιδείας & Θρησκευμάτων του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. εντέλλεται για την αποστολή σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ−ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΚΙΑΟΥ−ΔΗΜΑΚΟΥ


πηγή:http://edu.klimaka.gr/scholikes-drasthriothtes/2459-hmera-sxolikou-athlitismou.html